Gazeta Si
Gazeta Si 16 Jan 2020
0

Up next

Peticioni: Teatri ku ishte, siç ishte! Institucionet kanë rënë, fjalën e ka sheshi!
20 May 2020
Peticioni: Teatri ku ishte, siç ishte! Institucionet kanë rënë, fjalën e ka sheshi!
Gazeta Si · 2 Shikime

Shkencëtarët kane krijuar organizma të programueshme nga qelizat burimore

6 Shikime

Shkenca ka arritur të krijojë robotë të vegjël të quajtur Kseno-bots nga embrione të bretkosave dhe ato mund të përdoren për të shkatërruar qelizat kancerogjene ose për të hequr mikroplastikën nga oqeanet.
Ato u zhvilluan nga studiues të Universiteteve Vermont dhe Tufts të cilët adaptuan qelizat burimore të marra nga embrioni i bretkosës afrikane “Ksenopus Laevis”. Nano-robotët janë vetëm 1 milimetër dhe mund të programohen për të kryer një sërë detyrash, përfshi dërgimin e ilaçeve direkt në një pikë specifike të trupit. Studiuesit thonë se këto "qeliza të reja artificiale" mund të formësohen për çfarëdolloj detyre që mund t’u ngarkohet, ndërsa janë praktikisht të pashkatërrueshëm dhe të vetë-riparueshëm.

Më shumë
0 Komente sort Sort By

Up next

Peticioni: Teatri ku ishte, siç ishte! Institucionet kanë rënë, fjalën e ka sheshi!
20 May 2020
Peticioni: Teatri ku ishte, siç ishte! Institucionet kanë rënë, fjalën e ka sheshi!
Gazeta Si · 2 Shikime