Up next

Lëvizja për arsye shëndetësore, si aplikohet përmes e-Albanias

16 Shikime· 20 Apr 2020
Gazeta Si
Gazeta Si
5 subscribers
0
In Lajme

Shërbimet e marrjes së vërtetimeve për lëvizje, apo ushtrim aktiviteti për qytetarët, apo bizneset po transferohen gradualisht nga faqja zyrtare e Policisë së Shtetit tek faqja e shërbimeve qeveritare, e-Albania.

Pas kalimit të lejeve për ushtrimin e biznesit në këtë platformë, edhe qytetarët që duan të lëvizin për arsye shëndetësore mund të marrin autorizimin përmes e-Albanias. Autorizimi është i vlefshëm vetëm për rrugën nga shtëpia për në qendrën shëndetësore dhe kthim.

Aplikimi do të kryhet përmes shërbimit ONLINE “Leje per dalje“ për arsye shëndetësore, në e-Albania, që gjendet pas identifikimit në portalin e-Albania përmes llogarisë tuaj në sektorin “Leje për dalje”, ku zgjidhet i opsionin "Leje për arsye shëndetësore";
Kërkuesit duhet të shkruajnë saktë datën, orën e lëvizjes dhe itinerarin me destinacionin përkatës. Në rastet kur lëvizja për arsye shëndetësore do të bëhet me automjet në pronësinë aplikuesit, do të shfaqet direkt në listë, nëse jo, qytetarët mund të shtojnë manualisht të dhënat e mjetit me të cilin do të udhëtojnë, si targën dhe numrin e shasisë.

Miratimi do të dërgohet në adresën e-mail dhe në numrin e telefonit të regjistruar në portal. Kërkesa për leje për arsye shëndetësore bëhet vetëm në e-Albania dhe kushdo që lëviz përmes kësaj lejeje duhet të ketë me vetë një dokument mjekësor për vizitën. Në të gjitha rastet, nuk mund të lëvizet me më shumë se dy persona.

“Amnistia” e gjobave, ashpërsim i ndëshkimeve

Të gjitha gjobat e vendosura nga ana e Policisë së Shtetit deri të premten e 17 prillit për këmbësorë dhe drejtues automjetesh për shkelje të rregullave të karantinës zerohet/ Bëhet fjalë për rreth 9 mijë persona në total, ndërkohë që për ata që e kanë paguar gjobën dhe u është sekuestruar licenca e qarkullimit të mjetit së bashku me lejen e drejtimit premtohet t’u rikthehen paratë së bashku me dokumentacionin brenda datës 15 maj.

Por, së bashku me “amnistinë” për këto gjoba, për të cilët opozita dhe juristët ngritën dyshimet mbi kushtetueshmërinë e tyre mbërrijnë edhe përforcimi i ndëshkimeve për shkelësit e urdhrave dhe vendimeve të autoriteteve për masat parandaluese ndaj përhapjes së Covid-19.

Tashmë, shkelja e këtyre masave është përfshirë në Kodin Penal, pas votimit në Parlament të enjten e javës së kaluaar. Sipas parashikimeve të vendosura në Kod, për moszbatim urdhri ndëshkimi shkon nga gjobë deri në 6 muaj burg për individë dhe gjobë deri në dy vite burg për bizneset.

Dy deri në tre vite burg ndëshkohen personat që pavarësisht janë, apo jo mbartës së virusit shkelin urdhrin e izolimit, gjobë ose dy vite burg për ata që përhapin sëmundjen nga pakujdesia dhe burg nga dy deri në pesë vite për ata që përhapin me dashje infeksionin. Kur përhapja e virusit, me ose pa dashje ka shkaktuar pasoja të rënda për shëndetin e personave të tjerë, deri në vdekjen e tyre ndëshkohet me burg nga tre deri në 8 vite.

Duke filluar prej kësaj të hene lejohet lëvizja për këmbësorët me leje nga ora 05:00 deri në orën 17:30. Në të njëjtën fashë orare mund të qëndrojnë hapur dhe ushtrojnë aktivitetin e tyre të gjitha bizneset që janë përfshirë në listën e publikuar në e-Albania, duke respektuar protokollet e sigurisë.

Lëvizja me makinë për në punë lejohet në dy fasha orare, nga ora 05:00-08:00 dhe nga ora 16:00 deri në orën 17:30. Autorizimi për të shkuar në punë me makinë jepet për një javë përmes e-Albanias.

Më shumë

 0 Komente sort   Sort By