Up next

Rama: Amnistinë fiskale do ta bëjmë! Ka folur populli shqiptar

27 Shikime· 07 Apr 2022
Gazeta Si
Gazeta Si
5 subscribers
0
In Other

Dy janë pyetjet për të cilat mendimi i qytetarëve në këshillimin kombëtar mund ta fusë Edi Ramën në një kurs përplasjeje me partnerët ndërkombëtar; amnistia fiskale për paratë e emigrantëve dhe legalizimi i kanabisit për qëllime mjekësore.

Për të dyja këto pyetje, qytetarët u përgjigjen në shumicë dërrmuese me pro. Të parës iu përgjigjen pozitivisht, sipas shifrave të publikuara nga Rama, 66 për qind e qytetarëve, ndërsa të dytës 61 për qind.

Nëse për kultivimin e kanabisit për qëllime mjekësore me partnerët ndërkombëtarë mund të gjendet dakordësia, nisur nga rasti i Maqedonisë së Veriut në rajon, ku kanabisi është i legalizuar dhe nga prirja në BE e SHBA për të dekriminalizuar e ligjëruar këtë kultivim, për amnistinë fiskale për paratë e emigrantëve, ku Rama tha se do të shikohet mundësia për të integruar në këtë amnisti edhe paratë e evazionit fiskal nga kompanitë vendase, kundërshtitë mund të jenë më të thella e të forta.

Amnistia nuk është një ide e re e qeverisë. Ajo u hodh si ide që në 2019-n dhe rikthye në qarkullim edhe në 2020. Në të dyja rastet, kundërshtari më i ashpër ka qenë Fondi Monetar Ndërkombëtar. FMN ka theksuar qartë qëndrimin e tij kundër miratimit të një amnistie fiskale, duke ngritur shqetësime se ajo ndikon negativisht te performanca në mbledhjen e taksave dhe rrëzikon të shfrytëzohet për pastrimin e parave.

“Stafi përsëriti këshillën kundër një ligji për amnisti fiskale, duke pasur parasysh ndikimin e tij në pagimin e taksave dhe po ashtu në pastrimin e parave dhe rreziqet e qeverisë”, thotë FMN.

Kundër aministisë është shprehur edhe Komisioni Europian dhe MoneyVal, autoriteti i Këshillit të Europës i luftës kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Megjithatë, me përgjigjen pozitive të rreth 330 mijë qytetarëve shqiptarë, Kryeministri Edi Rama u përçoi një mesazh.

“Amnistia fiskale është të çash një rrugë të re. Janë nisur e janë ndalur qeveritë e mëparshme, jemi nisur dhe jemi ndalur edhe ne. Tani ka folur opinioni publik shqiptar, që është më shumë se sa të flasë një shumicë qeverisëse dhe tani këtë gjë duhet ta marrin në konsideratë edhe partnerët tanë, që këtu duhet të bëhet ajo që thotë populli shqiptar”, tha Rama.

Më shumë

 0 Komente sort   Sort By


Up next