Up next

Meta kundër HEC-eve: Prej 2007-ës kemi dhënë leje dyfish më shumë se rajoni

16 Shikime· 24 Sep 2020
Gazeta Si
Gazeta Si
5 subscribers
0
In Lajme

Presidenti Ilir Meta është radhitur në krah të ambientalistëve, duke dalë hapur kundër projekteve për ndërtimin e dy hidrocentraleve në Lumin e Vjosës, atij të Poçemit dhe të Kalivaçit.

Meta tha se dy hidrocentralet do të shkatërrojnë vlerat e lumit të fundit të egër në Europë dhe i kërkoi Qeverisë që të shqyrtojë burime të tjera energjitike dhe më miqësore me mjedisin, si ajo diellore, apo me erë.

“Unë mbështes ndalimin e digave mbi Vjosë dhe shpalljen park kombëtar të zonave ku janë përcaktuar të ndërtohet i HEC-et e Poçemit dhe Kalivaçit”, tha Meta.

Presidenti mori pjesë në një tryezë të rrumbullakët me studiues shqiptarë dhe të huaj me temë “E ardhmja e Vjosës”.

Meta thotë se që prej 2007 e në vazhdim qeveritë shqiptare kanë dhënë në mënyrë të nxituar lejet për ndërtimin e hidrocentraleve, duke deklaruar se rreth 80 prej tyre janë në zona të mbrojtura, ose me perspektivë për t’u shpallur si të tilla.

“Prej 2007 është rritur jashtëzakonisht shumë numri i përgjithshëm i HEC-eve. Dendësia e HEC-eve është më e larta në ballkan, gati dyfish më e lartë në krahasim me vendet e rajonit. Mbi 80 HEC-e janë dhënë në zona të mbrojtura, ose zona me perspektivë për t’u klasifikuar si zona të mbrojtura. Ky duhet të jetë një shqetësim”, u shpreh Meta.

Presidenti foli i shqetësuar për heshtjen dhe këmbënguljen e Qeverisë për të vijuar me projektin e digave në Vjosë dhe akuzoi qeverinë se këto projekte përgatiten në mënyrë të nxituar dhe të papërgjegjshme.

“Asnjëherë nuk ka ndodhur që një raport i ndikimit në mjedis të rrëzojë një projekt për HEC. Ekspertët sugjerojnë burimet alternative të energjisë, si energjia diellore, që është më i qëndrueshëm dhe më ekologjik”, u shpreh Meta.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, pjesa më e madhe e lejeve të dhëna për ndërtim hidrocentralesh është bërë nga viti 2009 deri në vitin 2013 me 145 kontrata koncesionare dhe 386 HEC-e. Nga 2013 deri në 2018 janë dhënë 49 kontrata koncesionare dhe 100 leje ndërtimi HEC-esh.

Më shumë

 0 Komente sort   Sort By


Up next