Up next

Komisioni “Meta” mbyll hetimet. Brenda javës raporti paraprak

10 Shikime· 13 Jul 2020
Gazeta Si
Gazeta Si
5 subscribers
0
In Lajme

Pas një ndërprerjeje 3-mujore, Komisioni Hetimor Parlamentar i ngritur nga socialistët për të hetuar veprimtarinë e Presidentit Ilir Meta u mlbodh këtë të hënë, ku në rend të ditës është marrja në dorëzim dhe shqyrtimi i opinionit të Venecias në lidhje me emërimet në Gjykatën Kushtetuese.

Që në fillim të kësaj mbledhjeje, deputetit Halit Valteri tha se Komisioni është bërë “shto ujë e shto miell” dhe akuzoi mazhorancën se e ka zgjatur qëllimisht mandatin e tij për ta aktivizuar e mbledhur sa herë që ka përplasje me Presidentin Ilir Meta.

Kreu i këtij Komisioni, Ulsi Manja tha se puna e Komisionit është drejt përfundimit. “Ne do të shqyrtojmë opinionin e Venecias, do të hartojmë një raport dhe më pas në mbledhjet e radhës do të miratojmë këtë raport dhe t’ja paraqesim Parlamentit në seancë plenare”, tha Manja.

Manja tha se raporti do të jetë gati brenda datës 18 korrik, që do të thotë se në datën 23, ose 30 korrik, kur janë dy seancat e fundit plenare të Kuvendit do të shqyrtohet edhe raporti i Komisionit Hetimor Parlamentar të ngritur për të hetuar veprimtarinë e Ilir Metës.

Në fund të seancës, Ulsi Manja dha se me marrjen e opinionit të Venecias të datës 19 qershor është shteruar procesi i marrjes së provave të hetimit ndaj veprimtarisë së Presidentit, ndërsa relatorë për hartimin e raportit paraprak u caktuan Klotilda Bushka nga socialistët dhe Halit Valteri nga opozita.

Administrimi, shqyrtimi dhe interpretimi i këtij opinioni pritet që të jetë edhe faza përfundimtare e këtij Komisioni, të ngritur një vit më parë në kulmin e përplasjes Presidencë-Kuvend, që nisi me dekretin e anulimit të zgjedhjeve të 30 qershorit dhe u bë “tërkuzë” me përplasjet për radhën e emërimeve në Gjykatën Kushtetuese.

Për çështjen e 30 qershorit Venecia ka gjetur tejkalim kompetencash nga ana e Presidentit të Republikës, por në opinionin e saj thotë se shkeljet nuk justifikojnë një vendim kaq ekstrem sa shkarkimin e Ilir Metës. Ndërkohë, për emërimet në Gjykatën Kushtetuese, Venecia i dha së fundmi të drejtë Presidentit në përplasjen për radhën e tyre.

Këto zhvillime, por edhe mungesa e Gjykatës Kushtetuese, që ka fjalën e fundit të shkarkimit ose jo të Presidentit duket se kanë tërhequr socialistët nga ideja për të propozuar shkarkimin e Metës. Sinjali është dhënë pak kohë më parë nga kreu i grupit parlamentar të PS-së, Taulant Balla.

“Shkarkimi i Presidentit të Republikës nuk ka qenë qëllim në vetvete. Komisioni Hetimor parlamentar i iniciuar nga 55 deputetë është një komision që po vijon punën. Ka pasur në objekt të punës hetimore disa çështje të rëndësishme. Opinioni lidhur me çështjen e emërimeve ne Kushtetuese e thotë qartë se ka një vakuum në lidhje me aktin e presidenti duke mos i ofruar mundësi betimi një anëtari për t’u votuar në Kushtetuese. Komisioni i Venecias është i qartë në këtë pikë”, deklaroi Balla në konferencën për shtyp të thirrur pas publikimit të opinionit përfundimtar të Venecias.

Tërheqjen e përforcon së fundmi edhe Ulsi Manja, kryetar i Komisionit Hetimor Parlamentar. Ai flet për një reflektim të të gjitha institucioneve që kanë në dorë procesin e plotësimit të Gjykatës Kushtetuese, pa qenë në gjendje që të japë një përgjigje nëse në fund do të kërkohet shkarkimi, apo jo i Metës.

“Nëse i referoheni opinionit final të Komisionit të Venecias lidhur me Gjykatën Kushtetuese ka një reflektim institucional të palëve për të zhbllokuar Gjykatën Kushtetuese si një nga kriteret e vendosura për hapjen e neogciatave me Bashkimin Europian dhe kur them ka reflektim do të thotë KED, Kuvendi dhe Presidenti, nën frymën e atij opinion dhe atyre rekomandimeve do të duhet të bëjnë funksionale Gjykatën Kushtetuese”, deklaroi Manja në një intervistë për Report TV.

Komisioni Hetimor Parlamentar për të hetuar veprimtarinë e Ilir Metës u ngrit më 11 korrik të 2019, ku objekti i tij ishte vetëm shqyrtimi i dekretit për anulimin e zgjedhjeve vendore të 30 qershorit. Presidenti Meta ka dalë vetëm në një rast para këtij Komisioni, duke e mbrojtur vendimin se përmes këtij akti kishte shmangur një konflikt social në vend dhe se zgjedhjet monopartiake cenonin parimin e të drejtës për të zgjedhur nga qytetarët.

Pas përplasjes për radhën e emërimeve në Gjykatën Kushtetuese, socialistët zgjeruan objektin e këtij Komisioni edhe me këtë çështje. Afati i Komisionit Hetimor përfundon më 30 korrik dhe deri më tani socialistët nuk kanë nënkuptuar në asnjë moment se mund të vendosin zgjatjen e veprimtarisë së tij edhe me 3 muaj të tjerë.

Më shumë

 0 Komente sort   Sort By


Up next