“Flying-V”, koncepti i avionit të së ardhmes testohet me sukses

8 Shikime· 13 Sep 2020
Gazeta Si
Gazeta Si
5 subscribers
0
In Lajme

Një ekip inxhininerësh dhe shkencëtarësh holandezë testuan me sukses atë që njihet si modeli i avionit të së ardhmes. Bëhet fjalë për modelin “Flying-V”, një dezajn i konceptuar që të jetë më efikas për nga konsumi i karburantit.

“Flying-V” përmbledh tek krahët ambientet për pasagjerët, bagazhet dhe depozitën e karburantit. Ekspertët holandezë shpresojnë që forma e tij aerodinamike redukton konsumin e karburantit me të paktën 20 për qind në krahasim me avionët tradicionalë të sotëm.

Testimi i parë është kryer me anë të një modeli të vogël vetëm 22.5 kilogram si peshë dhe 3 metra gjatësi në një aerodrom në Gjermani.

“Shqetësimi ynë kryesor ishte mundësia që avioni të kishte vështirësi në ulje, nisur nga fakti që sipas përllogaritjeve dhe simulimeve tona kompjuterike manovrimi ishte i vështirë. Inxhinierët tanë e tejkaluan këtë problem përmes një mekanizmi të thjeshtë kontrollues të rrymave ajrore të sinkronizuara në të dy krahët e avionit e që shërbejnë si timon orientues i tij”, tha Roelof Vos pjesëmarrës në këtë studim dhe profesor i inxhinierisë hapësinore në Universitetin e Teknologjisë Delft në Holandë.

Pas projektit qëndrojnë si financues një sërë kompanish të fuqishme në fushën e transportit ajror, si Airbus, KLM e deri tek flota ajrore holandeze.

Më shumë

 0 Komente sort   Sort By